Розмістити подію →
Сьогодні 18 грудня 2018 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Виставка пряничних дощок полтавського майстра Володимира Маркар’яна

9 січня 2018
Виставка пряничних дощок полтавського майстра Володимира Маркар’яна

До 21 січня 2018 року в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ, вул. Лаврська, 19) триватиме виставка пряничних форм Володимира Маркар’яна, полтавського майстра художнього різьблення по дереву та дерев’яної скульптури.

Працюючи скульптором по дереву з 1981 року, у 2008 році майстер розпочав відновлення давньої традиції виготовлення дерев’яних пряничних форм.

На виставці представлено авторські твори та реконструкції пряничних дощок зі старовинних зразків, зокрема з каталогу пряничних форм Полтавського земства, виданого на поч. ХХ ст. В цей час, і ще раніше — в ХІХ ст. сформувались потужні пряничні цехи на Полтавщині, відомі далеко за межами регіону. Форми пряників-медівників виготовляли з твердої деревини технікою контурного і контррельєфного різьблення, демонструючи високу професійну майстерність та високий художньо-мистецький хист у виконанні.

Вирізані на прямокутних, зрідка квадратних, восьмикутних й круглих формах фігури вазонів, пташок, риб, тварин і людей, різнилися за призначенням: «подарункові», «візитні», «поминальні», «весільні» та ін. Архаїчні образи були тісно пов’язані з народним світоглядом, святковими українськими традиціями, де вироби з тіста мали важливе ритуально-обрядове значення.

Ритуальне печиво з рельєфним зображенням в багатьох країнах світу випікали з дуже давніх часів. До сьогодні збереглася китайська традиція випічки за допомогою пряничної форми, так званий уебін, або мункейк — «місячний пряник», історія виникнення якого пов’язана з поклонінням місяцю, відома з 420 р. н. е.

Європейське Різдво неможливо уявити без горіхових нюрнбергських, франкфуртських марципанових пряників, історія їх виготовлення сягає часів середньовіччя. У найближчих сусідів центрами випікання пряників були Торунь (Польща) і Пардубице (Чехія).

Володимир Маркар’ян відіграв провідну роль у поверненні до давніх традицій виготовлення форм та випікання традиційних пряників в Україні. За виготовленими ним традиційними та новоствореними формами вже багато років працюють пекарські підприємства у Києві та Полтаві.

Володимир Маркар’ян народився 1954 року в м. Полтава. Закінчив Полтавський інженерно — будівельний інститут та Московський народний університет мистецтв імені Крупської. З 2006 року Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Учасник багатьох всеукраїнських, міжнародних виставок (Австрія, Сербія, Польша), симпозіумів, фестивалів та ярмарків.

З 2011 року почав активно займатися відродженням старовинної техніки — ручної вибійки на тканині та виготовлення дерев’яних форм для керамічних кахлів. Мешкає в Полтаві.

Джерело: rukotvory.com.ua

Дивіться також


вгору