Розмістити подію →
Сьогодні 28 квітня 2017 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Як дізнатися, яких вітамінів не вистачає і швидко заповнити їх втрату

15 березня 2017
Як дізнатися, яких вітамінів не вистачає і швидко заповнити їх втрату

До весни запас вітамінів помітно знижується. А саме вони відповідають за те, наскільки насичене, активне і здорове життя ви ведете. Тому потрібно оголосити бій авітамінозу і чим швидше, тим краще.

Ще пару десятків років тому все було не так сумно: щоб отримати потрібні вітаміни в достатній кількості, досить було повноцінно харчуватися, роблячи акцент на свіжих овочах і фруктах, якісному м’ясі, рибі і молочних продуктах.

У час нових технологій ми споживаємо продукти набагато гіршої якості. Чому? Щоб зберегти товарний вигляд, виробники, як правило, збирають овочі та фрукти набагато раніше потрібного терміну — плоди дозрівають вже під час транспортування. Так, вони чудово виглядають на прилавках магазинів, та тільки без задуманої природою кількості вітамінів.

Невтішні цифри наводять мікробіологи: з 1963 р. вміст вітаміну А в яблуках, апельсинах і бананах знизився на 66 %. Повністю цей вітамін зник з яловичини, а в м’ясі курки його стало менше на 70 %. Вміст кальцію в капусті на 85 % нижче, ніж було на початку XX століття, магнію в кропі і петрушці менше на 35 %.

Тому потрібно вчитися отримувати максимум користі з наявних продуктів!

Бути простіше

Чим звичайніша страва, тим більше у ній вітамінів. При чищенні в овочах руйнується від 16 до 22 % вітаміну С, а коли ми готуємо пюре, запіканку або супи — до 80–90 %. Щоб зберегти максимум вітамінів овочі слід занурювати тільки в киплячу воду. У цьому випадку вітамін С зберігається практично повністю — за умови, що каструля щільно закрита кришкою. Листові овочі слід вживати тільки в сирому вигляді. Готуйте їжу кожного дня. Не потрібно готувати на тиждень, адже з кожним розігріванням вміст вітамінів зменшується на третину.

Вітамін А

  • Погіршився апетит?
  • Шкіра стала сухою?
  • Губи обвітрюються, з’являються тріщини?
  • Виникають комедони?
  • Волосся потьмяніло, втратили обсяг і пружність, січеться і випадає?
  • Нігті стали ламкими, на них з’явилися поперечні лінії?

Якщо ви помітили хоч декілька ознак, то це вказує на недолік вітаміну А.


Слід включити в раціон: печінку тварин і риб, моркву, шпинат, червоний перець, абрикоси, петрушку, щавель, кріп.

Вітамін В1

  • Працездатність знизилась?
  • Легка нудота?
  • Турбують запори або діарея?
  • Відчуваєте м’язову слабкість?
  • Тренування, з якими ви ще недавно легко справлялися, даються насилу, викликаючи задишку і серцебиття?
  • В кистях і стопах — поколювання, ніби вони затерпли, знизилася їх чутливість?
  • Волосся січеться, ламається, повільно росте?

Позитивні відповіді на більшість питань кажуть про дефіцит вітаміну В1.


Слід включитив раціон: висівки, дріжджі, пророслі злаки, сою, гречану і ячну крупи, кукурудзу, бобові, арахіс, волоські горіхи.

Вітамін В2

  • Губи обвітрюються і сохнуть?
  • В куточках рота з’явилися вкриті жовтою скоринкою тріщини?
  • Сльозяться очі?
  • Випадає волосся?
  • Не вдається подолати занепад сил або апатію?

Помітили у себе такі прояви?


Включіть в раціон: кисломолочні продукти, сир, печінка, яєчний жовток, груші, персики, помідори, морква, буряк, цвітну капусту і шпинат.

Вітамін В6

  • Ви стали дратівливими?
  • Мучить безсоння?
  • Немає апетиту?
  • Порушене травлення?
  • Турбує стоматит?
  • Приймали антибіотики або сульфаніламідні препарати (наприклад, бісептол фталазол)?

Більше трьох відповідей «так» видають недолік вітаміну В6.


Включіть в раціон: висівки, ячмінь, просо, кукурудзу, горох, картоплю, моркву, буряк, яловичину, телятину.

Вітамін С

  • Постійна слабкість і низька працездатність?
  • Неможливо виспатися?
  • Запаморочення?
  • Часті застуди?
  • Погано заживають подряпини і порізи?
  • Ясна запалюються і кровоточать?
  • Волосся стало тьмяним, з’явилася лупа?

Якщо більшість ознак вам знайомі, у вас дефіцит вітаміну С (аскорбінової кислоти).


Включіть в раціон: варення з чорноплідної горобини і чорної смородини, відвар шипшини і фреші з цитрусових.

Вітамін D

  • Відчуття легкого ознобу?
  • Легко підхоплюєте будь-яку інфекцію?
  • З’являється карієс?
  • Протягом останнього року були переломи?
  • Пропустили літню відпустку на пляжі?

Ствердні відповіді на більш, ніж три питання говорять про нестачу вітаміну D.


Включіть в раціон: печінку морських риб, вершкове масло, яєчний жовток, чорну і червону ікру.

Джерело: nv.ua

Дивіться також


вгору