Розмістити подію →
Сьогодні 6 серпня 2020 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Міжнародне дослідження: любов до смаженої картоплі самогубна

 
Міжнародне дослідження: любов до смаженої картоплі самогубна

Люди середнього віку, що поїдають смажену картоплю два рази в тиждень і частіше, піддають себе подвійному ризику передчасної смерті, — стверджують автори міжнародного дослідження, опублікованого в Американському журналі клінічної дієтології (American Journal of Clinical Nutrition).
Цей сумний висновок зроблений в результаті багатофакторного статистичного аналізу даних восьмирічних спостережень за 4,440 американськими пацієнтами у віці від 45 до 79 років (середній вік 61 рік, 57 % — жінки). Дієтологів цікавило, чи пов’язано споживання картоплі з ризиком передчасної смерті. Когорту пацієнтів розбили на підгрупи в залежності від кількості картоплі — смаженої та приготованої в інший спосіб — в їхньому раціоні.
За вісім років спостережень 236 пацієнтів померли. Загальна кількість споживаної картоплі ніяк не корелювало зі смертністю, але серед тих, хто регулярно їв картопля саме у смаженому вигляді, смертність виявилася вдвічі вище, ніж у групі, де утримуються від цих ласощів і дозволяють його собі не частіше ніж один раз на місяць. При цьому дослідники врахували і нівелювали вплив 14 супутніх факторів ризику, які могли вплинути на результати (ожиріння, гіпертонію і т. д.)
Пацієнти, які повідомили, що їдять смажену картоплю частіше трьох разів на тиждень, вмирали в 2.26 рази частіше; ті, хто харчувався їм, як мінімум, двічі на тиждень, — в 1.95 рази частіше. Достовірної кореляції між більш помірним споживанням смаженої картоплі і смертністю не виявлено — можливо, через недостатні розмірів статистичної вибірки.

Джерело: news.israelinfo.co.il

Дивіться також


вгору