Розмістити подію →
Сьогодні 19 листопада 2017 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Замість кави — чай із куркуми

23 жовтня 2017
Замість кави — чай із куркуми

Цей напій бадьорить не гірше за каву, до того ж має воістину цілющий вплив на організм.

Куркума, або «індійський шафран», або «турмерік» — популярна приправа родини імбирних, яка дуже популярна в Південно-Східній Азії.

Відомо, що помаранчевий порошок, який видобувають із кореня рослини куркуми, містить безліч ефірних олій, вітамінів A, C, K і B, а також є цінним джерелом мінералів — фосфору, заліза, селену і кальцію. Куркума славиться високим вмістом йоду, однак найціннішою речовиною цієї приправи вважається компонент куркумін.

Саме через ці властивості рекомендують вранці пити чай з куркуми. Правда, це не зовсім чай, а швидше, склянка теплої води, з розведеною у ній 1 ч. л. приправи. Якщо ж такий напій буде вам не до смаку, можна додати ложку меду чи шматочок лимону.

Якщо ви не готові вживати турмерік як напій, додавайте цей цінний порошок у перші або другі страви. Можна додавати куркуму навіть у тісто, головне, намагатися не перевищувати рекомендовану добову норму, 5 г (1 ч. л. без гірки). У цьому разі ви не нашкодите здоров’ю, а ефект від застосування порошку буде таким же, як і від приготування чаю з куркуми.

До речі, народні цілителі не обмежуються додаванням цієї пряності в теплу воду або різні страви. Існує безліч інших способів використання куркуми на благо свого здоров’я.

Наприклад:

У разі опіків шкіри дрібку приправи змішують із соком алое до кашоподібної консистенції й акуратно наносять на уражені ділянки, фіксуючи марлевою пов’язкою.

При запаленні і кровоточивості ясен необхідно полоскати ротову порожнину розчином зі склянки води і 2 ч. л. куркуми. Полоскання слід проводити 6 разів на день до зникнення проблеми.

Якщо з’явився грип, застуда та сильний кашель, то лікують додаванням 1 ч. л. турмеріка до 30 мл теплого молока. Приймати такі ліки слід тричі на добу до повного одужання. А вдихання диму підпаленої спеції чудово допомагає впоратися із нежитем.

Гайморит і нежить можна лікувати промиванням носоглотки підсоленою водою (1 ч. л. на 300 мл води), в яку додати півчайної ложки куркуми.

При розвитку фарингіту змішайте 1 ст. л. меду і півчайної ложки куркуми. Готову масу тримайте в роті кілька хвилин, доки вона не розтане і сама не стече в горло. Повторюйте процедуру 3 рази на день.

Якщо у вас розвивається анемія, також з’їдайте 1 ч. л. порошку індійського шафрану в день, розвівши його у воді або додаючи в приготовані страви.

Протипоказання куркуми

При всій корисності цієї чудової приправи слід знати, що застосування куркуми підходить не всім.

Наприклад, потрібно пам’ятати, що ця спеція посилює роботу підшлункової залози, а значить, особам з панкреатитом, а також гастритом з підвищеною кислотністю цей продукт не підходить.

У разі гепатиту турмерік також не можна вживати. Куркума посилює тонус матки, а тому не підходить вагітним жінкам.

Нарешті, вживання цього порошку може викликати сильні алергічні реакції, тому при появі свербежу, почервоніння шкіри та інших алергічних реакцій прийом куркуми слід припинити.


Джерело: pogliad.ua

Дивіться також


вгору