Розмістити подію →
Сьогодні 24 червня 2018 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Вчені з’ясували як музика впливає на вибір страв у ресторані

28 травня 2018
Вчені з’ясували як музика впливає на вибір страв у ресторані

Кожен заклад намагається здивувати клієнтів незвичним інтер’єром та цікавими стравами.

Однак на вибір смаколиків у закладах харчування впливає музика, що звучить в ресторанах чи кав’ярнях.

Бургери чи салати, морозиво чи торт, м’ясо чи овочі — вибір кожного клієнта залежить від того, яка музика грає в закладі та її гучність. Таку заяву зробили британські вчені, повідомляє видання The Independent.

Упродовж тижня науковці проводили експеримент в одному із закладів шведського Стокгольма. Загалом вони вмикали музику з гучністю 55 децибелів, яка прирівнюється до звуків при звичайній розмові. У п’ятницю вчені підвищували цей рівень на 20 децибелів, що можна прирівняти до максимального шуму пральної машини. При цьому репертуар дослідники залишали той самий: у закладі лунали поп-пісні, джаз та блюз.

Перед експериментом експерти поділили всі страви меню на три категорії: корисні (салати і сендвічі з куркою), нейтральні (чай, кава, інші напої) та шкідливі (сендвічі з червоним м’ясом та випічка). Відтак у будні дні корисні страви обирали 32 % людей, шкідливі — 42 %, а нейтральні — 26 %. Та коли у закладі гучно лунала музика кількість замовлення шкідливої їжі збільшилась на 10 %, а корисної — зменшилась на 7 %.

Після повторення експерименту вчені зробили висновок, що під час спокійної музики, яка лунає не голосно, люди більш ретельно ставляться до свого раціону. Однак у гамірних закладах клієнти надають перевагу не корисним продуктам та алкоголю. Це зумовлено підвищеним серцебиттям та стресом, який організм отримує від шуму.


Джерело: uainfo.org

Дивіться також


вгору