Розмістити подію →
Сьогодні 17 серпня 2018 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Як не можна пити чай: 9 заборон з Китаю

17 липня 2018
Як не можна пити чай: 9 заборон з Китаю

Мистецтво приготування і вживання чаю сьогодні поширилося далеко за межами Піднебесної, воно допомагає людині знайти спокій і душевну рівновагу в наш неспокійний час.

Так як же правильно пити чай?

1. Не пийте чай на «натщесерце»

У китайській медицині існують поняття — холодні і зігріваючі продукти харчування. На думку древніх ескулапів, одна їжа зігріває організм, а друга охолоджує. І все це впливає на самопочуття і здоров’я людини. Чай вважається охолоджуючим напоєм і його не можна пити натщесерце. Ігноруючи цю заборону, ви сприяєте «проникненню вовка в дім», ставлячи під удар здоров’я шлунка і селезінки.

2. Обережніше, якщо гаряче

У багатьох країнах світу подають гарячий чай, заварений практично окропом. У Китаї, щоб учасник церемонії не обпікся, в обов’язковому порядку пропонують піали. У піалах чай швидше остигає, а значить, можна насолоджуватися ароматом і смаком улюбленого напою. На думку китайців, і з цим солідарні лікарі офіційної медицини, гарячий чай шкідливий для горла і органів травлення. Він може сприяти появі опіків, больових відчуттів і захворювань цих органів. Тому гарячий чай пити не можна — його температура не повинна бути більше 56 градусів Цельсія.

3. Тримайтеся подалі від холоду

Теплий чай дає прилив сил, робить свідомість ясною, а розум — гострим, та й просто дарує задоволення і відмінний настрій. А ось холодний чай, на думку китайських ескулапів, аж ніяк не корисний. Справжні цінителі чаю ніколи не куплять популярні влітку чайні напої в пластиковій пляшці. Крім того, що в них міститься не чай — на противагу вказівці на етикетці, температура такого напою (тільки з холодильника) — неприпустима для чаю. Як вже говорилося вище, чай — охолоджуючий продукт, а якщо пити його до того ж холодним — це сприяє «застою холоду» в організмі, що тягне за собою хвороби.

4. Не пийте чай до і відразу після трапези

Чайна церемонія в Китаї — це особливий захід, який вимагає підготовки! Після прийому їжі повинно пройти не менше двох годин, щоб ви змогли на повні груди відчути аромат і оцінити смакові якості вишуканого напою. Під час однієї церемонії людині можуть подати до 20 чашок чаю! Звичайно, така кількість на голодний шлунок може спричинити проблеми зі здоров’ям. Тому брати участь в чайній церемонії натщесерце — не можна. І в цьому питанні з китайськими експертами солідарні європейські вчені. Велика кількість чаю натщесерце сприяє розрідженню слини і робить їжу несмачною, а рясне пиття відразу після трапези загрожує порушенням травлення. Так що витримуйте хоча б півгодини — до їжі і після, і пийте чай неквапливо.

5. Скажіть «Ні!» міцному чаю

Заборона на вживання міцного напою діє не тільки в Китаї, але і в інших країнах світу. Вчені та лікарі не рекомендують робити чай міцним, оскільки це загрожує для здоров’я серцево-судинної і нервової систем, може сприяти появі головного болю і безсоння. Під час церемонії в Китаї вам подадуть напій, заварений з точністю до секунди. В цілому чайне листя витримуються в гарячій воді не більше трьох хвилин, в іншому випадку вміст танінів вийде занадто високим.

6. Забудьте про довге очікування

Час заварювання чайного листя в заварювальному чайнику строго контролюється. Якщо томити чай занадто довго, задоволення від такого напою ви не отримаєте. Справа в тому, що час грає проти напою — при тривалій витримці поліфеноли, ефірні масла, вітаміни та інші цінні речовини втрачаються, отже, чай з благородного напою перетворюється в низькоякісне питво.

7. Рахуйте до трьох

Якісну сировину можна заварювати кілька разів, і цим активно користуються учасники чайної церемонії в Китаї. При цьому вибору чайного сервізу надається особливе значення. Найкраще заварювати листя в глиняному чайнику, він поглинає запах і смак чаю і після багаторазового застосування може навіть надавати нотки смаку звичайної кип’яченої води! Саме із цієї причини для кожного виду чаю існує окремий чайник. І хоча багаторазове заварювання дозволено, не варто цим користуватися нескінченно. Дослідження показали, що при першому заварюванні чайне листя віддають близько 50 % корисних речовин, при повторному — вже 30 %, а при третьому — всього 10 %.

8. Поставте табу на вчорашній чай

Чай, як втім, і будь-які інші напої та продукти харчування, повинен вживатися лише в свіжому вигляді. Вчорашній чай в Китаї називають «отрутою», а в Японії, де також проводяться чайні церемонії, порівнюють з укусом змії. Всьому виною, окислювальні процеси, що відбуваються в напої. Якщо вже залишилася без нагляду на столі чашка чаю, використовуйте її для інших цілей — наприклад, тонізації обличчя або позбавлення від набряків під очима.

9. Пам’ятайте, що чай — це ліки

У Піднебесній чай готують тільки з джерельної води, з гірських джерел. Тільки тоді він знаходить автентичний смак і радує своїм ароматом. І все ж, приготований чай — це не вода. Тому запивати ним лікарські препарати заборонено. Не дарма сам чай вважається «цілющим еліксиром»! З точки зору офіційної медицини, таніни, що містяться в чаї, можуть послабити дію ліків, тому поєднувати їх з ліками не рекомендується.


Джерело: wworld.com.ua

Дивіться також


вгору