Розмістити подію →
Сьогодні 21 листопада 2018 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Чи справді соки корисні для здоров’я?

25 жовтня 2018
Чи справді соки корисні для здоров’я?

Соки набули особливої популярності серед поціновувачів здорового харчування. В ідеалі активні люди повинні споживати до 8–10 порцій фруктів і овочів на день. А оскільки це не дуже практично, на допомогу приходять соки із цих же продуктів.

Але навіщо додаткові антиоксиданти, якщо ви і без соків дотримуєтеся збалансованої дієти? Річ у тім, що вміст поживних речовин у їжі, яку ми їмо, набагато нижчий, ніж колись.

Крім того, ми живемо у все більш забрудненому середовищі та відчуваємо підвищений рівень стресу — обидва фактори збільшують нашу потребу в антиоксидантах.

Соки, отримані з сирих, овочів та фруктів з низьким вмістом цукру, наприклад, з капусти, селери, шпинату, грушу, лимона, імбиру, забезпечують безліччю антиоксидантів і не стимулюють виділення інсуліну. Їх краще готувати самостійно.

До речі, не дивуйтеся, якщо ваші смакові рецептори, що звикли до солодких купованих соків, відразу не найкращим чином реагуватимуть на домашній коктейль: згодом ви звикнете і зможете оцінити не тільки користь, а й смак оздоровчих напоїв.


І в соках є мінуси

Основний недолік, у якому звинувачують соки, — це відсутність в них клітковини. Що ж, якщо ви п’єте тільки соки і не вживаєте ніякої іншої їжі, це і справді може стати проблемою, адже клітковина уповільнює вивільнення цукру в кров. Вичавлюючи сік, ми позбуваємося від волокон (клітковини).

Тим, хто хоче замінити соками більшість страв зі щоденного раціону — ви ризикуєте. Тривале обмеження білків, жирів та вуглеводів має негативні наслідки для здоров’я в цілому, і для фігури зокрема. Заміна одного прийому їжі на день соком у довгостроковій перспективі не завдасть шкоди, але тільки в тому випадку, якщо решта продуктів вашої дієти є надзвичайно поживними і забезпечують організм достатньою кількістю білків та здорових жирів.

Проблема соків полягає в тому, що ми вважаємо кожен із них корисним. І забуваємо, що куплений (особливо бюджетний) сік більше нагадує солодку воду і лиш віддалено — корисний натуральний напій. Такі соки не мають ніякої харчової цінності, а тільки пришвидшують вивільнення глюкози, що збільшує виділення інсуліну і сприяє діабету та ожирінню.


Джерело: zhyvyaktyvno.org

Дивіться також


вгору