Розмістити подію →
Сьогодні 21 лютого 2019 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Як їжа впливає на швидкість сп’яніння — поради лікарів

25 листопада 2018
Як їжа впливає на швидкість сп’яніння — поради лікарів

Що їсти, а чого краще уникати перед вживанням алкоголю, розповідає експерт.

Чудово: білок і корисні жири

«Їжа здатна впливати на швидкість сп’яніння. Чим більше ви їсте, тим повільніше алкоголь поглинається тканинами шлунку і потрапляє у кров, — пояснює Джордж Ф. Куф, доктор філософії, директор Національного інституту з питань вживання алкоголю та алкоголізму. — Коли ви п’єте натщесерце, то п’янієте швидше, ніж коли вживаєте таку ж кількість алкоголю з їжею».

Попри те, що будь-яка їжа буде корисною, найкраще протидіють швидкій абсорбції алкоголю білкові та жирні продукти. Канапки з вареним яйцем та лососем, куряча відбивна з овочевим салатом, заправленим оливковою олією, — підходьте до приготування закусок з розумом.

Непогано: фрукти та овочі

Фрукти та овочі (особливо овочі!) корисні для нашого здоров’я в цілому. Але вони можуть бути особливо важливими, якщо ви плануєте насолодитися дорослими напоями.

«У першу чергу тому, що ці поживні продукти забезпечують організм антиоксидантами та вітамінами, а також містять таку необхідну перед вживанням алкоголю воду», — доктор Куф. Огірки, селера та кавун — найкращий вибір.

Дуже добре: вода

Щоб ви не пили — вино чи більш міцні напої — випивайте між келихами склянку води. Це допоможе уникнути похмілля та інших прикрих наслідків зневоднення.

Не можна: шоколад, помідори та спеції

Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу і печії. Шоколад, содовмісні продукти, смажена їжа, помідори і деякі приправи також можуть бути подразниками, які посилюють рефлюкс, і в поєднанні з алкоголем дають подвійний ефект.

І ще раз ні: сіль

Набряки — не єдиний потенційний наслідок вживання солоної їжі. Після солоного хочеться пити, і на вечірці або застіллі під руку не завжди потрапляє вода.

Тільки не це: кофеїн

«Гадаєте, що чашка міцної кави допоможе протверезіти? Що ж… Енергетичний ефект кофеїну на деякий час подарує відчуття світлої голови, — каже Куф, — і як правило, люди використовують цей стан, щоб випити ще кілька склянок алкогольного напою. І як тільки кофеїн перестає діяти, вони виявляються ще п’янішими, ніж були на початку».



Джерело: zhyvyaktyvno.org

Дивіться також


вгору