Розмістити подію →
Сьогодні 21 липня 2019 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Чим небезпечні ранні овочі на прилавках України

4 травня 2019
Чим небезпечні ранні овочі на прилавках України

Ранні овочі на прилавках можуть містити багато нітратів.

Ранні овочі на ринку

В Україні настав сезон ранніх овочів. І хоча ціни на них зараз набагато вище літніх, багато громадян з задоволенням купують їх у бажанні підживити свій організм вітамінами після зими. Проте варто бути акуратними, адже замість підвищення імунітету ви можете потрапити на лікарняне ліжко з отруєнням.

Нітрати самі по собі не є небезпечними. По суті це солі азотної кислоти, які містяться в навколишньому середовищі. Природні нітрати є у всіх фруктах і овочах, проте в безпечній кількості для людини. Їх рівень у продукті може стати небезпечно високим, якщо фермери навмисно будуть стимулювати добривами їх зростання. Про це повідомляють у Держслужбі з питань безпеки продуктів та захисту прав покупця.

Відомо, що в 2019 році на ринки України вже не змогли потрапити 15 тонн ранніх овочів і фруктів. Вони не змогли пройти тест на нітрати, який є обов’язковим для всіх ранніх овочів. Лабораторії є при кожному офіційному ринку, а в супермаркети вони приходять вже після проходження контролю в лабораторіях.

«В основному зараз перше місце за кількістю випадків перевищення нітратів займає редис, далі йде огірок, капуста. В інших ранніх овочах випадки перевищення допустимих норм бувають, але це радше поодинокі випадки», — зазначають житомирські фахівці.

Важливо берегти здоров’я і не бояться цікавитися у продавців наявністю документів, які засвідчують походження, якість та безпеку овочів.


Джерело: znaj.ua

Дивіться також


вгору