Розмістити подію →
Сьогодні 24 вересня 2018 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

«Перша Закарпатська Паленчарня» запрацювала на Ужгородщині

29 серпня 2018
«Перша Закарпатська Паленчарня» запрацювала на Ужгородщині
Через 27 років на території Закарпаття офіційно запрацювало виробництво традиційної карпатської паленки, — пише у соцмережі Фейсбук Федір Шандор.

Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти — це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і зробити якісний фруктовий дистилят прийшла члену правління Асоціації виноробів Закарпаття Віктору Феєру.


До речі для європейських країн це традиційний напрям у виробництві напоїв, тому виробники обладнання пропонують великий вибір найрізноманітніших варіантів: від парового, газового, електричного до обладнання на дровах. Закарпатські виробники зупинилися на суміщеному варіанті: дрова плюс електрика. Спочатку процес запускається на дровах, а коли температура мезги досягає необхідної для кипіння спирту, включаються електричні тени і варіння триває в автоматичному режимі, що дуже ефективно для отримання якісного дистиляту.


Для виробництва та отримання високоякісних фруктових дистилятів необхідно жорстко дотримуватися кількох правил:

— якісна сировина (а ніяк все те, що впало в саду),

— якісне обладнання,

— якісна вода,

— підготовлений персонал.

Головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем, також укладено домовленість з «Посольство палінкарів Угорщини» («Magyar Pálinka Nagyk? vetség»), які протестували виробництво і провели навчання персоналу підприємства по всіх етапах виробництва дистилятів.

На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів).

Підприємство оснащене власною лабораторією для відстеження всіх якісних показників і проведення необхідних аналізів. Завдяки сучасно обладнаній лабораторії, можна забезпечити відповідність органолептичних та фізико-хімічних показників ношой продукції, вимогам державних стандартів України та нормативної документації підприємства, щоб споживач отримував якісний і смачний продукт.

Також укладені попередні договори з фермерами та власниками промислових садів в області. Яким, в свою чергу, вигідна поява в регіоні переробного підприємства, яке готове стабільно викуповувати продукцію.

Раніше дистилятів-паленок нижче 50 градусів просто не було. Тепер вся Європа опускається на 37–40 градусів. Хтось відмовляється від високого градуса через більш високих податків, хтось просто переконаний, що чим нижче градус, тим м’якше і приємніше смак напою, є і багато прихильників дистилятів з високою міцністю.

Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта — по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і коректуватися лінійка і міцність напоїв під нього.

Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинний робочий день, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу.

Закарпатські дистиляти будуть виходити в люди під торговою маркою «Палиночка».

Історія показала, що якісна традиційна закарпатська паленка викликає інтерес не тільки у жителів і туристів Закарпаття а й серед споживачів всієї України!

Джерело: http://uzhgorod.net.ua

Дивіться також


вгору