«Діснотор», конкурс
«Діснотор» — Міжнародний конкурс різників свиней (гентешів).
Щороку, в останній тиждень січня до село Геча Берегівського району з’їжджаються туристи з усіх куточків України і ближнього зарубіжжя на «Діснотор» — міжнародний конкурс різників (гентешів).
«Діснотор» («дісно» — свиня, «тор» — поминки) — захід для тих, хто професійно займається заготівлею свинини та приготуванням страв із неї. Його практичне значення — у взаємодопомозі і традиції ділитися.
Коли в господарстві ріжуть свиню, сусіди допомагають солити й коптити м’ясо та сало, робити ковбаси і тушонки. Усім, хто став у пригоді, а також родичам, господарі збирають по «кошику» ще теплого м’ясця.
Ввечері, коли робота вже закінчена, влаштовують трапезу на вшанування свинки.
Виявляється, що зарізати свиню це — тільки пів справи, треба ще зуміти швиденько розібрати тушу і зробити із неї різноманітні наїдки.
У конкурсній програмі змагаються команди із України та країн ЄС, прагнучи продемонструвати кращі традиції кулінарії.
На святі можна скуштувати популярний бограч-гуляш, фірмові свинячі ковбаски, гурку, шойт, шкварки, шовдарь, відбивні, шашлик і все це запити вином, глінтвейном чи паленкою.
Адреса: с. Геча, Берегівський р-н, Закарпатська обл.