Розмістити подію →
‹ 
 ›
Сьогодні 19 березня 2024 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Звіт про подію буде тут…

МузеїКиївська обл., Київ

П'ята хвиля. Історико-мистецький виставковий проєкт про еміграцію

28 вересня – 13 листопада 2022
П'ята хвиля. Історико-мистецький виставковий проєкт про еміграцію

Болісні історичні поразки національно-визвольних змагань, жорстокі утиски українців московською владою, війни та економічні чинники призводили до масових хвиль еміграції з України. Нинішня війна росії проти України, що перейшла в повномасштабну фазу 24 лютого 2022 року, спричинила масштабну п’яту хвилю еміграції з України.
Чи повернуться українці на Батьківщину та за яких умов?
Історико-мистецький виставковий проєкт «П’ята хвиля» розповідає про відомих українських емігрантів ХІХ-ХХ ст., а також репрезентує історії й творчість сучасних представників української культури, котрі у 2022 році були змушені залишити свої домівки й виїхали за кордон.
Що їх поєднує, а що різнить? Як перегукуються долі видатного диригента Олександра Кошиця і наших сучасників ‒ композитора Валентина Сильвестрова та солістки Національної Опери України Ганни Муромцевої? Представниці знаменитої мистецької династії Катерини Кричевської-Росандіч і молодих українських художниць Наталії Діденко та Чі Шаотін? Видавця Агапія Гончаренка і сучасної української письменниці Євгенії Кононенко?
На виставці будуть представлені історичні й сучасні світлини, які розповідають про еміграцію українців ХХ-ХХІ ст., а також вибрані плакати українських мистців, присвячені темі втрати рідного дому. У просторі експозиції відвідувачі побачать твори художниці Наталії Діденко, написані у лютому 2022 року, послухають твори Валентина Сильвестрова, створені як відгук на трагедію в Бучі, подивляться відеозаписи благодійних виступів балерини Ганни Муромцевої в Європі та погортають книги Євгенії Кононенко й інших українських письменників-емігрантів.
Виставковий проєкт «П’ята хвиля» здійснюється за участі Pictoric Illustrators Club, Art studio Agrafka, фотографині Віри Бланш та за підтримки Українського культурного фонду.
Куратори – Ганна Лексіна та Оксана Підсуха.
Триватиме виставковий проєкт з 28 вересня по 13 листопада 2022 року в Музеї української діаспори (Київ, вул. Князів Острозьких, 40Б). Для відвідувачів виставка доступна для перегляду з 30 вересня. Тел. для довідок: +380442806418.

Хто: Музей української діаспори

Де: Музей української діаспори

Коли: 28 вересня - 13 листопада 2022

Адреса: Київ, вул. Князів Острозьких, 40Б
Телефон: +380442806418
Сайт: fb.me/e/2hv9speNw
Ел. пошта: museum.diaspora@gmail.com



вгору