Гречка, овочі та навіть хліб: на скільки подорожчають життєво важливі продукти вже восени

Традиційно буде скачок цін.
Восени подорожчають деякі категорії товарів. Головними чинниками таких змін є погані погодні умови, подорожчання польових робіт, експортно-імпортна динаміка і курс валют.
Зокрема, подорожчання торкнеться хліба, хлібобулочних виробів і макаронів. Ці продукти можуть подорожчати восени на 15 %, прогнозують в Економічному дискусійному клубі.
«Це пов’язано із зростанням цін на міжнародних ринках і подорожчанням зернових. Це говорить про те, що Україна змушена підвищувати ціну на зерно і пшеницю. Зростання вартості хліба майже в три рази випереджає споживчу інфляцію, яка склала за перше півріччя лише 3,6 %. Низький курс національної валюти також гальмує інфляцію в країні, яка може становити у цьому році закладені в бюджет 7,4 %. У країні є проблема з житом. Ми її мало вирощуємо. У підсумку жита нам просто не вистачає, тому ми починаємо імпортувати жито з-за кордону. Вона досить дорога», — коментує гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Крім того, на вартість продуктів може вплинути не тільки сировинна брак, але і паливний фактор. Наприклад, гречка може подорожчати на 20–40 % із-за скорочення посівів цієї культури.
«Однозначно в цьому році подорожчає гречка, тому що її посадили на 60 % менше, ніж у минулому році і її буде менше у продажу. Згодом вона „потягне“ ціну вгору», — говорить директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Також піде вгору і ціна на овочі. У першу чергу це стосується борщового набору.
«Якщо ми говоримо про інші овочі, то вони будуть дорожчати сильніше. Вже не буде помідорів і огірків з відкритих ґрунтів, відповідно, вони будуть зростати в ціні. Невелике подорожчання почнеться у вересні, а у жовтні воно може змінитися диким трендом. На жаль, це відбувається з 2015 року, і до цих пір держава цей процес не може врегулювати. Хоча ситуація дуже проста — відсутність прогнозування. Тобто невміння держави передбачити наперед, що буде з урожаєм, і порахувати його», — розповідає він.