Розмістити подію →
‹ 
 ›
Сьогодні 19 березня 2024 року
Мій дім Україна
Інформаційний портал про суспільні та культурні події в Україні

Звіт про подію буде тут…

МузеїКиївська обл., Київ

У сні я бачу Київ. Онлайн-виставка

22 серпня – 18 вересня 2022
У сні я бачу Київ. Онлайн-виставка

З нагоди 115-річчя з дня народження української американської художниці-імпресіоністки Людмили Морозової та Дня Незалежності України Музей української діаспори відкриває віртуальну виставку «У сні я бачу Київ».
З 22 серпня по 18 вересня 2022 року в онлайн форматі будуть продемонстровані вибрані твори Людмили Морозової з колекцій Музею української діаспори, Українського музею в Нью-Йорку, Українського національного музею в Чикаго та приватних зібрань.
Широкому загалу будуть представлені ранні пейзажі та натюрморти, виконані Людмилою Морозовою в Києві та під час етнографічної експедиції на Кавказ у 1930-х роках, архітектурні краєвиди української святині – Софії Київської та розбомбленої Німеччини 1940-х років, пейзажі американського Гантера, куди мисткиня емігрувала після завершення Другої світової війни, античні краєвиди Греції, написані Морозовою під час європейських пленерів у 1960-1980-х роках, а також портрети, які посідають особливе місце у творчості мисткині.
«Людмила Морозова була однією з кращих випускниць Української Академії Мистецтв, улюбленою ученицею Федора Кричевського та однією з небагатьох, хто у 1930-х роках відкрито виступив проти знищення Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. Не вписуючись в радянську ідеологічну систему, у 1943 році художниця була змушена емігрувати. Пройшовши німецькі Ді-Пі табори, своє подальше життя вона провела в США, беручи активну участь у діяльності української діаспори Америки. Найбільшою мрією Морозової було повернутися на батьківщину. Та мрії судилося здійснитися вже посмертно – згідно із заповітом мисткиню поховали на Берківцях у рідному Києві», – розповідає кураторка виставки, мистецтвознавиця Ганна Лексіна.
Онлайн-виставка «У сні я бачу Київ» здійснюється за підтримки Міжнародного благодійного фонду світових українців «Діаспора».
Триватиме виставка з 22 серпня по 18 вересня 2022 року на сторінці Музею української діаспори у Фейсбуці за посиланням: https://www.facebook.com/MuseumUkrainianDiaspora/
Біографічна довідка
Людмила Морозова народилася 6 липня 1907 року в Києві в сім’ї адвоката. Освіту здобула в Київській художньо-індустріальній профшколі (1925–1927) та Київському художньому інституті (1928–1931). У 1943 році емігрувала за кордон: перебувала в Ді-Пі таборах у Берхтесгадені й Ашафенбурзі. У 1951 році оселилася в США. В Америці викладала живопис і рисунок, входила до Об’єднання Мистців Українців Америки, виїздила на пленери до Греції. Після здобуття Україною незалежності передала частину своїх творів на батьківщину до музейних колекцій. Померла 1 березня 1997 року в Гантері (штат Нью-Йорк). За заповітом похована у Києві на Берковецькому цвинтарі. Людмила Морозова залишила по собі чисельну малярську спадщину, що складається переважно з олійних пейзажів і портретів, написаних в імпресіоністичному стилі.

Хто: Музей української діаспори

Де: Музей української діаспори

Коли: 22 серпня - 18 вересня 2022

Адреса: Київ, вул. Московська, 40Б
Телефон: +380442806418
Сайт: fb.me/e/5qWERnu5I
Ел. пошта: museum.diaspora@gmail.com



вгору